Alfons Åbergs nya röst vann!

 

Stora Ljudbokspriset 2015 tilldelas Alfons Åberg-klassikern Vad sa pappa Åberg? med motiveringen:

Åtta minuter av ren njutning. Författaren gör de mest vardagliga ting till ett äventyr och uppläsningen av den enkla och välgjorda berättelsen är framförd med kärlek och respekt. Det lugna tempot med fin pausering och betoning förstärker budskapet. Med ett leende i mungipan känner vi igen oss i hur tokigt det kan bli.

Stora Ljudbokspriset lyfter fram den berättelse och den uppläsning som tillsammans utgör den bästa ljudboksupplevelsen. I kategorin barn och ungdom är det både Gunilla Bergströms berättelse och Jonas Karlssons uppläsning som nu belönas.

Vi oerhört glada över att Alfons nya röst, i Jonas Karlssons fina inläsning och tolkning, får det här mottagandet. Det visar också att Gunilla Bergströms berättelser om Alfons och hans pappa är tidlösa. Med ljudboken öppnas nya möjligheter att nå ut till läsare i nya generationer, säger Sofia Torell på Bok-Makaren, som förvaltar rättigheterna till Alfons Åberg och ger ut ljudboken Vad sa pappa Åberg?

Vinnarna utsågs av en jury och presenterades på Sveriges första Ljudboksgala den 2 mars 2015.

Vad sa pappa Åberg?

 

Vad sa pappa Åberg? handlar om en bråttom-dag i Alfons och pappa Åbergs liv, när mycket ska hinnas med och det blir lite tokigt. Boken ges ut av Rabén & Sjögren och ljudboken ges ut av Bok-Makaren.

Gunilla Bergström både skriver och illustrerar berättelserna om Alfons Åberg som idag är klassiker för miljoner barn i flera länder. Det har tryckts över 8.7 miljoner Alfons-böcker och berättelserna finns översatta till ett 30-tal språk.

Jonas Karlsson är skådespelare, dramatiker och författare.

Stora Ljudboksprisets syfte är att lyfta fram ljudboken och främja dess utveckling. Priset belönar både författare och uppläsare. Priset instiftades 2008 och 2014 tog Storytel över priset. Juryn lyssnar på de fem framröstade titlarna och utser den titel som ger den bästa ljudboksupplevelsen, alltså kombinationen berättelse och uppläsning. Vinnarna presenterades 2 mars på Sveriges första Ljudboksgala.

Lyssna på boken www.storytel.se