HDK studenter inspireras av Alfons Åberg

hdk

 

Studiebesök på japanska förskolor, workshops med 10-åringar och Alfons Åberg – dessa tre inspirationskällor ligger till grund för utställningen Ut & In som visas på Lagerhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg 31 maj-2 juni. Studenter från Högskolan för design och konsthantverk, i samarbete med Alfons Åbergs Kulturhus, visar objekt och installationer för utomhuslek och om barnets plats i våra gemensamma utomhusrum.

13 studenter från Child Culture Design, en masterutbildning på Högskolan för design och konsthantverk, har skapat objekt som är både fantasifulla och problematiserande.

– Vi har hämtat mycket av vår inspiration och grund i historierna om Alfons Åberg. Någon har studerat relationen mellan Alfons och hans pappa, andra har tittat på Gunilla Bergströms sätt att skapa miljöer och stämning med färg och form, för att nämna några perspektiv. En studieresa till Japan, så kallade co-design sessions med 10-åriga elever från International School of the Gothenburg Region och inte minst Alfons Åberg har varit utgångspunkten för våra designprocesser, berättar Marta Szpunar, student på HDK.

Med utställningen Ut & In vill studenterna visa på vikten av att låta barn ta risker i sin lek, och hur viktigt det är med fantasilekar. Men de vill också problematisera hur vi vuxna begränsar barnen i våra parkmiljöer och på andra publika platser.

– Vi är glada över samarbetet med HDK och studenternas fina arbeten, som ger oss nya insikter och bidrar till att göra barns röster hörda. Det ligger helt i linje med vår ambition att verka för barns rättigheter, säger Anna Forsgren, VD, Alfons Åbergs Kulturhus.

De 13 objekt som visas i utställningen är av vitt skilda karaktärer. Här finns bland annat en ”mood swing” i elastiskt rep, en hydda med genomskärningar som skapar skuggspel och flera andra lekredskap. Besökaren möter också föremål som med konstnärlig skärpa ställer kritiska frågor om den offentliga miljön, som till exempel det flyttbara staketet, som begränsar men också låter barnet flytta dessa gränser.

Utställningen är ett samarbete mellan Child Culture Design på Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet, och Alfons Åbergs Kulturhus med stöd av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

 

MER INFORMATION:
Student: Jenny Lundin Johansson, gusjohjed@student.gu.se, 073-062 34 11
Ansvarig lärare: Carl Johan Skogh, carl.johan.skogh@hdk.gu.se, 076-618 40 80
Lisa Ödman, Kommunikationsansvarig, Alfons Åbergs Kulturhus, lisa.odman@alfonskulturhus.com, 070-510 24 30

 

Alfons Åbergs Kulturhus är en icke vinstdrivande stiftelse som driver ett kreativt kulturhus för barn och deras vuxna. Här kan nyfikna barn leka, busa, klättra och upptäcka i ett hus fullt med finurliga saker. Dagliga programpunkter erbjuds inom t ex barnteater, gestaltning, läsning, matte och NO. På Alfons Åbergs Kulturhus finns höghuset som Alfons bor i, hans vardagsrum, läskiga monstret, helikoptern och förstås Millan, Mållgan, farmor och mycket mer. De vuxna kan slå sig ner i läshörnan, ta en kopp kaffe och en bulle, surfa fritt på vårt Wi-Fi eller låtsas vara Alfons pappa eller farmor. På vägen hem kan man köpa med sig något roligt från butiken. För mer information se alfonskulturhus.com