Kulturministerns invigningstal på Junibacken
Publicerat den 17 januari 2023 om invigningen den 21 december 2022 på Junibacken.
Kulturministern Parisa Liljestrand invigningstal på Junibacken (Det talade ordet gäller)
Mina damer och herrar,
Alfons-läsare i alla åldrar!
Varmt tack för möjligheten att få vara här idag och fira en jubilar! I år är det 50 år sedan den första boken om Alfons Åberg av Gunilla Bergström släpptes. Sedan dess är vi väldigt många som har lärt känna Alfons och hans värld, och som har fortsatt att läsa om honom för våra egna barn.
Gunilla Bergström var banbrytande och normbrytande. Både som konstnär och författare. Till exempel var hon tidigt ute i barnboksvärlden med att sätta en ensamstående pappa i rollen som trygg och kompetent förälder. Hon visade också att familjer kan se olika ut och att det inte behöver vara dåligt – bara annorlunda.
Och även om Alfonsböckerna nu fyller 50, så är det något tidlöst över den här lilla pojken och hans piprökande pappa. Något som både barn och vuxna kan känna igen sig i.
Böckerna om Alfons är fulla med vardagsdramatik; allt från småkrångel till de stora livsfrågorna. Berättelserna handlar om att vara rädd för mörker men finna tröst i en osynlig kompis. Om en stressad pappa som lägger glassen i garderoben och kalsongerna i frysen istället för tvärt om. Och om att aldrig kunna somna, och trötta ut sin pappa så till den grad att han till slut somnar innan Alfons gör det.
Berättelserna om Alfons har gett flera generationer barn över hela världen en litteratur att känna igen sig i och med det också fått verktyg att hantera sin vardag. Att stärka barns läsförmåga och lust att läsa är viktigt. Jag har själv en bakgrund som lärare och rektor. Jag har sett på nära håll hur avgörande det är för barns och ungas kunskapsutveckling att både kunna och vilja läsa.
Därför behöver vi ge alla barn förutsättningar till en god läsförmåga. Ytterst är detta en demokratifråga. Läsningen öppnar så många dörrar: Till utbildning. Till att delta i det demokratiska samtalet. Och inte minst, till att förstå sig själv – och andra.
Böckerna om Alfons har väckt läsglädje och läslust hos många barn i flera generationer. De har dessutom bidragit till otaliga högläsningsstunder där vuxna och barn delat en upplevelse och uppmuntrat till samtal om normer, värden och känslor.
Gunilla Bergström själv har beskrivit sina böcker om Alfons så oerhört fint tycker jag. Hon har sagt så här:
”Verkligheten är saga nog. Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och häpna tillsammans. Barn som får laddas med verkligheten och verklighetens magi blir rikare rustade. Då kan andra beslut fattas, starkare kämpar kämpa och en varmare anda skapas – när ungarna en dag blir makthavare. Eller ”bara” blir föräldrar … ”
Jag är övertygad om att Alfons, denna tidlösa 50-åring, kommer att fortsätta väcka läslusten hos många generationer barn. Och det är med stor glädje som jag nu gratulerar vår jubilar genom att inviga denna utställning om Alfons Åberg!